Az, hogy hol leszel tíz év múlva, csakis rajtad múlik. Szabadon dönthetsz arról, hogy mit szeretnél kezdeni az életeddel. Születésed jogán szabadúszó vagy, szabad akarattal. Kell ennél több? Bármikor dönthetsz úgy, hogy jobban tiszteled önmagad, és többet nem találkozol azokkal a haverjaiddal, akik lehúznak. Csakis a te kezedben van, hogy boldog vagy boldogtalan leszel.
Bár a döntés joga valóban a tied, de a következményeit nem te alakítod. A kettő egy csomagot alkot. Ahogy mondani szokták, "ha megfogta, hadd vigye!". Egy döntés és annak következményei úgy összetartoznak, mint a jégkrém meg a pálcika.
Az, hogy megtanuld szeretni önmagadat, egy döntés. Talán nem tűnik annak, de az. Egy tanulási folyamat eredménye, hogy a biztonság érzése belülről fakadjon, ne kívülről - vagy ne abból, amit mások mondanak rólad.
Ahogy vannak alapelvek, melyek irányítják a természetet, vannak olyan alapelvek is, melyek az emberek közötti kölcsönhatásokra vannak hatással. Az őszinteség például egy alapelv. Ha becsületes vagy, elnyered mások bizalmát. Ha tisztességtelen vagy, és átvágod az embereket, egy darabig talán megúszod, de előbb-utóbb rájönnek, és lebuksz.
Az egészséges kapcsolat alapja az odafigyelés és a visszafogott ítélkezés.
A legfontosabb kommunikációs készség, amit az ember el tud sajátítani, az odafigyelés. A valódi figyelem nem azt jelenti, hogy hallgatsz, hanem azt, hogy aktívan próbálod megérteni a másik embert.
A boldog élet egyik nagy titka megtanulni értékelni a bennünk rejlő különbözőségeket.
Egy favágó soha nem lehet annyira elfoglalva a fűrészeléssel, hogy ne érjen rá megélezni a fűrészt. Hasonlóképpen minket sem köthetnek le annyira a napi teendőink, hogy ne jusson időnk a megújulásra, a feltöltődésre.
Ezt teszi az iskolázottság. Megtanít, hogy képesek legyünk megérteni és értékelni az élet legkülönbözőbb területeit - a zenét, a művészeteket, a tudományt, az embereket, a természetet, saját magunkat - egy teljesen más szinten.
A nagyszerűség nem olyasvalami, ami kívülről látható, sokkal inkább belül van. Az ember nagyszerűsége a jelleme - hogy valójában ki is ő. És ez időtálló.
Szükségünk van a barátokra. Ők az élet nagy salátástáljában a pirított bacon-kockák.
A barátok olyanok az életben, mint a terasz tartóoszlopai. Néha egyszerűen maga a tudat is elég, hogy ott vannak, és bármikor támaszkodhatsz rájuk.
Nagyon könnyű azokkal kedvesnek lenni, akik kedvesek veled. Erre bárki képes. Az igazán nagy kihívás barátságosnak lenni azokkal, akik a pozitív megnyilvánulásokra is ellenségesen reagálnak. De ha sikerül, nagyon hatásos!
A kapcsolatoknak négy típusuk van: nyer-nyer, nyer-veszít, veszít-nyer vagy veszít-veszít. Ha a kapcsolatod nem a nyer-nyer típusba tartozik, akkor vagy rendbe teszed, vagy jobb, ha szakítasz.
Az a képességünk, hogy életet adhatunk, olyan, mint egy szál gyufa. Használhatjuk nagyon jól és nagyon rosszul is. Egy szál gyufa fényt hozhat egy sötét szobába. De porrá is égethet egy otthont.